Kazimierz was slim genoeg om zijn reis met foto’s te documenteren. De beelden moesten de lezer in het verre Polen een inkijk geven in het leven in Afrika. Voor veel Europeanen was het continent een onbekende wereld die ze nooit zelf zouden bezoeken. Het beeld dat ze van Afrika hadden was bepaald door de propagandapraatjes van hun overheden. Maar evenzeer door het exotistische discours van ontdekkingsreizigers, zakenlui en onderzoekers. Kazimierz gaat voor een deel mee in die beeldvorming. Ook hij wordt vooral getroffen door bepaalde stereotiepe taferelen. Maar even vaak verrast hij ons met eerlijke, banale of ontluisterende foto’s.
“Elke foto vertelt een verhaal uit een meedogenloze en magische wereld. Een onthutsende ontdekking.”
~ fotograaf Michiel Hendryckx
Op heel wat foto’s is Kazimierz zélf ook te zien. Het is onduidelijk hoe hij die foto’s dan gemaakt heeft, want een zelfontspanner had de Contax-camera niet. Die is pas vanaf Contax II (1936) ingebouwd. Het is waarschijnlijk dat hij iemand vroeg om op het juiste moment af te drukken. De foto’s zijn decennialang in slechte omstandigheden bewaard. Vaak zijn ze bekrast, vuil of gescheurd. Er bestaan van sommige negatieven verschillende afdrukken. Een groot deel daarvan zijn intussen gedigitaliseerd en kun je raadplegen in het Poolse nationaal archief.
Hij was geen groot professioneel fotograaf, eerder een amateur. Maar hij heeft wel unieke foto’s gemaakt.
Kazimierz deed ook aan ‘zelfpromotie’. Hij zorgde ervoor om ook zichzelf in beeld te brengen. Daarmee overtuigde hij zijn lezers ervan dat hij wel degelijk dit hele avontuur zelf had ondernomen en dat hij de hele tocht op eigen kracht had afgelegd.